נעשים מאמצים ראויים להפעיל את הדור הצעיר במסגרת הפנים-קהילתית. בחולון פועלת קבוצת כדורסל אחת במסגרת ליגת איגוד הכדורסל הישראלי, ואילו בשכם גובש מועדון הצעירים מחדש בשנת 1982, ובו כ-150 חברים, המפעילים חוגי ספורט וקבוצת כדורסל, המשחקים בליגה של הרשות הפלשתינית ונגד נבחרות ירדניות, וכן טיולים וקורסים בסתיו ובחורף ללימוד המורשת. מועדון הצעירים מתקשר עם מועדונים ישראליים ופלסטיניים. בחולון מקיים ועד הקהילה בימי הקיץ טורנירים בקט-רגל ובכדורסל על מגרש הספורט השכונתי.

החברה הצעירה

המוסיקה הישראלית שומרונית
המוסיקה השומרונית היא ווקאלית, ללא ליווי כלים, ומועברת מדור לדור זה כ-130 דורות של יישוב העם הישראלי – שומרוני העתיק בארץ–ישראל. דרך ההעברה נעשית בשני אופנים:
א- בלימוד מסודר, כאשר כל ילד וילדה שומרונית, לומדים כשעה בכל יום, במרכז הקהילתי, אצל מלמדים שומרונים, לאחר שובם מביה”ס הממלכתי. הם לומדים קריאה, פיוט ושירה בלשון העברית העתיקה ובדיאלקט הארמי השגורים בפי השומרונים.
ב- בהשתתפות בתפילה בבית הכנסת השומרוני מדי שבת וחג.
כך נשמרת המסורת המוסיקאלית הכוללת כאלף נעימות – מלודיות שונות, שבחלקן מושרות בתפילות ובטקסי החול, בימי שבתות וחגים ובאירועי שמחה וצער. חלקן הן העברה ישירה של שירה ישראלית קדומה, חלקן הולחנו ע”י מלחינים שומרונים במחצית השניה של האלף הראשון לספירה וחלקן במחצית הראשונה של האלף השני לספירה.
בחלקה המוסיקה השומרונית היא מורכבת עם מעברים וסלסולים משתנים, שלא ניתן לעקוב אחריהן בכתיבת תווים, אך בחלקה היא ממושקלת עם אחידות קצבית, שייקל לכתוב לה תווים וגם עיבוד מוסיקאלי, ואומנם מוסיקולוגים ניסו ידם בכך במידה רבה או פחותה של הצלחה. מכלל אלה הובלטו ייחודיה של המוסיקה השומרונית.
מכלל ההתייחסות של מדע המוסיקולוגיה אל המוסיקה השומרונית, בולט ייחודה של מוסיקה זאת בכך, שלא נמצאה מוסיקה דומה לה בין המוסיקות הידועות כיום בעולם. שאיפתה של המוסיקה השומרונית אל המקורות של המוסיקה הישראלית הקדומה היקנתה לה את ייחודה. בעיני המדענים מהווה מוסיקה זאת הד ברור למוסיקות עתיקות, שאינן בנמצא עוד.
עובדה זאת מעניינת במיוחד, על רקע העובדה שהשומרונים בארץ-ישראל חיו לתקופות קצרות או ארוכות תחת שלטונות מתחלפים רבים ועם ציבורי עמים שעברו והתגוררו בארץ ישראל. למרות זאת לא נמצא הד להשפעות זרות על מוסיקה זאת. אין כל דמיון בין המוסיקה הזאת למוזיקה מזרחית, נוצרית, מערבית או אסיאתית.
שוחרי מוסיקה קולית ומוסיקאים מקצועיים מלאים התרגשות רבה למשמע הצלילים הראשונים של מוסיקה ייחודית זאת.
לאחר אחת ההופעות של המקהלה השומרונית במרקטוברדורף ליד מינכן בגרמניה ב-1992, ניגשה אל מנצח המקהלה מוסיקולוגית, שהציגה את עצמה כחברת סגל מדעי המורכב ממוסיקולוגים מארצות שונות. בעיניים דומעות בהתרגשות עזה היא סיפרה, שזה שנים שצוות המחקר מנסה לגבש מכלל המוסיקות הידועות את המוסיקה המשותפת של העתיד. להפתעתה הגדולה, צלילי השירה הקדומה ששמעה מפי אנשי חבורת הזמר השומרונית, כפי שלמדו לשיר אותם מאבותיהם בני כ-145 דורות בארץ-ישראל [מאז אברהם אבינו] היו דומים מאד לצלילים המשותפים, שהגיע אליהם צוות המחקר בו היא משתתפת. המקהלה השומרונית המונה 24עד זמרים וזמרות מופיעה בקביעות בארץ ובעולם החל מ-1980

 

 

Samaritan HISTORY

 

Choir and MUSIC

 

 

Samaritan RELIGION

 

Samaritan FESTIVALS

 

Photography: Ori Orhof

 

החברה הצעירה

 

Follow and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy